«

»

A bakteriofágok

IMG_10122012_193605Bakteriofágnak (a ‘bacteria’ és a phagein „enni” szavakból) nevezzük baktériumokat fertőzni képes vírusokat. Gyakran röviden csak fágként említik őket.

A tipikus bakteriofág egy külső, fehérjéből álló kapszidburokból, és a benne lévő örökítőanyagból áll. A bakteriofágok sokkal kisebbek a gazdaszervezet baktériumoknál.

Becslések szerint a fágok a legszéleskörűbben elterjedt, legváltozatosabb szervezetek a földi bioszférában. A mindenütt jelen lévő fágok megtalálhatók a bakteriális gazdaszervezetek által benépesített minden élőhelyen; a talajban, vízben, levegőben, az állatok bélrendszerében stb. Igen nagy sűrűségben fordulnak elő a tengerben, ahol akár 9·108 virion található a felszíni baktériumszőnyeg minden milliliterében, és a tengeri baktériumok akár 70%-a is fágokkal fertőzött lehet.[5]bacteriophages

Bár 1915-ös felfedezésük után még sokáig (1939-ig) láthatatlanok és rejtélyesek maradtak, gyógyászati felhasználásuk ötlete már a tízes évek végétől kezdve jelen volt.

 

A fágterápia a baktériumok multirezisztens törzseivel szemben hatásos terápiás eszköznek bizonyulhat.