«

»

Hogyan használhatók a növényvédelemben?

bacteriophageA fágok felfedezésétől kezdődően létezett az a gondolat, hogy e vírusok felhasználhatóak lennének a bakteriális kórokozókkal szemben vívott küzdelemben. Miután Sir Alexander Flemming 1928-ban felfedezte a penicillint, illetve különösen miután az 1940-es évek második felében elindult az antibiotikumok széleskörű alkalmazása, a fágok terápiás alkalmazásának kutatásai háttérbe szorultak.

A kórokozó baktériumokkal vívott harc soha nem ér véget: míg egyre újabb antibiotikumok kerülnek kifejlesztésre és bevezetésre, a baktériumok hosszabb – (de általában) rövidebb idő alatt rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben. Ha azonban antibiotikumok helyett fágokat alkalmazunk, a baktériumok hiába válnak rezisztenssé az alkalmazott készítményre, a fágok „gondoskodnak” arról, hogy a rezisztens baktériumokat is támadni képes újabb fágok jöjjenek létre, amelyek (az antibiotikumok kifejlesztéséhez képest) rövid idő alatt és alacsony költséggel izolálhatók, és az új, hatásos készítmény létrehozható.

Jelenleg még olyan kereskedelmi forgalomban lévő termék, amely E. phage 10amylovora-ellenes, fágokat tartalmaz és szabadföldön is alkalmazható, nem létezik. Ennek egyik oka, hogy az erre alkalmas fágok izolálása és alapos jellemzése csak a közelmúltban kezdődött meg. Másik ok lehet, hogy a fágokkal foglalkozó kutatólaboratóriumok és az ezeket finanszírozó cégek elsősorban a humánpatogén baktériumok elleni fágkészítmények kifejlesztésére koncentrálnak (gazdasági okok miatt). A növényvédelemben az áttörés a közeljövőben várható, miután a humánpatogének elleni fág-készítmények előállításáért folyó verseny intenzitása csökken.